Commons blir enklare

Jag noterar idag (jag vet inte när det infördes) att det har blivit åtskilligt mycket enklare att nominera en bild för radering på Wikimedia Commons, det fria mediaarkivet till Wikipedia. Förut var man tvingad först lägga till en mall på bildsidan, sedan en på diskussionssidan för den som laddat upp bilden och till sist i en lista där alla bilder föreslagna för radering ska stå. Allt med mallar, vilket innebär en del kodning i wikisyntax vilket inte alls är speciellt användarvänligt.

Och förändringen?

Nu klickar man på en länk på den bilden man vill föreslå för radering. Då kommer en popup-dialog som uppmanar en att fylla i en motivering varför denna bild ska tas bort. Sedan sköts resten i bakgrunden utan användarens inblandning. Mycket smidigt! Det enda som saknas nu är att lyfta fram den länken något så att den kan hittas av oerfarna användare.

Varför är detta viktigt? Vill vi inte ha så många bilder som möjligt på Wikimedia Commons?

Nja. Många bilder är bra. Men det måste vara bilder under fri licens, helst en Creative Commons-licens. Om det finns bilder som är skyddade av andra licenser måste de tas bort fort med hänsyn till upphovsrätt och vilket ligger till grund för trovärdigheten. Jag har mött en arg företrädare för en bildbyrå som spenderat 250 000 SEK på att jaga upphovsrättsligt skyddade bilder som finns på Wikipedia. Så ska det inte behöva vara.

Därför är det här bra. Se det som en symbol för vintersolståndet vi nyss passerade, vi går mot ljusare tider.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.